Păpădia de primăvară

59 Views

Păpădia de primăvară

Păpădia de primăvară nu este o hrană perfectă pentru albine, nu există o singură specie. În schimb, sunt mâncare foarte bună. Sunt devreme, sunt peste tot. Nu sunt deosebite. Se împletesc cu viața.

Copil, uram păpădile. La începutul primăverii, înainte de a înflori, verdeața – amară și rangă – a fost servită prăjită în grăsime de slănină și măcinată în păsări. Apoi, de îndată ce au apărut primele capete galbene, mi s-a oferit o buruiană lungă, cu un mâner stropit și o pereche de mănuși de bumbac prea mari pentru mâinile mele.

Păpădia era imposibil de tras. Lucruri subțiri trăiau sub frunze și taprootul era mai lung decât brațul meu. Sapă albă lăptoasă care mirosea a verde scurse din tulpinile goale. Cele care mi-au lipsit – sau m-am prefăcut că nu văd – au fost singurele plante sănătoase care au rămas în maro la sfârșitul lui iulie.

Buruieni cu un scop mai mare

Am aflat prima dată că păpădia a avut un alt scop atunci când am învățat să grădinesc. „Plantează cartofii când înflorește păpădia”, mi s-a spus. Și funcționează de fiecare dată. Dar odată ce am intrat în bug-uri, păpădia a devenit o forță de viață. Înflorește primăvara, înfloresc toamna, cresc peste tot și sunt încărcați cu nectar dulce și polen Day-Glo.

Dacă doriți să vedeți albine de miere, căutați un păpădie. Dacă doriți să vedeți albine efemere strălucind verde și albastru la soare, căutați un păpădie. Dacă doriți să vedeți muște iridescente, gândaci multicolori sau păianjeni camuflați, le veți găsi pe toate de păpădie. În fiecare an, viața se desfășoară pe floarele galbene de soare.

Și dacă îți place să fotografiezi erori, păpădia este fundalul perfect. Nu este la fel de contrastant cu negru sau alb, gălbenele saturate evidențiază subiectul tău, în timp ce se învârte și se răsucește în praful lipicios.

Mâncăruri abundente de albine

Mierea obținută din nectarul de păpădie este de culoare galbenă profundă, se granulează rapid și are o aromă puternică. Cantitatea de nectar produsă este foarte variabilă și depinde de condițiile meteorologice locale. Se știe că coloniile păstrează 30 sau 40 de kilograme în câțiva ani, niciuna în altele. Fagurii de ceară construiți în timpul înfloritului de păpădie sunt adesea un galben canar vibrant, aproape șocant în nuanță.

Adevaratul bun mers al albinelor este aportul amplu de polen. Păpădia produce încărcături ale lucrurilor și, deoarece florile se închid noaptea și pe vreme rea, polenul nu este spălat de rouă sau de ploaie. Cerealele sunt lipicioase și mari, ceea ce permite albinelor de miere să împacheteze pelete de vânat înapoi în stupul lor.

Polenizarea nu este necesară

Ciudat, planta de păpădie nu este dependentă de polenizarea de către insecte. Conform unui articol recent din Bee Craft, jurnalul premiat al apiculturii britanice, păpădia se poate reproduce prin partenogeneză. La fel ca o regină de albine cu miere poate produce drone fără fertilizare, la fel și păpădia poate produce semințe viabile fără fertilizare.

Unele surse susțin că toate păpădia din America de Nord sunt clone ale câtorva tulpini importate din Europa și continuă să prospere în peluzele și grădinile noastre folosind un tip ciudat de partenogeneză care implică trei seturi de cromozomi. Nu e de mirare că toate arată la fel!

Întrebarea care dă botanicilor bug-uri este de ce aceste clone continuă să producă nectar care atrage polen și insecte atunci când nu este necesar pentru supraviețuirea lor. Dar mi se pare că, deoarece sunt clone între ele, nu le sunt disponibile mijloace normale de schimbare evolutivă. Fără reproducerea sexuală, nu există altă variabilitate genetică decât mutația întâmplătoare.

Faptul rămâne că păpădile sunt introduse buruieni care sufocă marginea drumurilor și pajiștile, grădinile și peluzele. Dar dacă iubești albinele, dacă iubești polenizatorii, trebuie să le vezi într-o lumină diferită, ca o resursă importantă datorită temporizării și distribuției sale. Așa că îndepărtează-ți săpatul și mistria, alungă buruienile și hrănește și du-te îndrăgostit de păpădie.

Păpădia de primăvară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *